lauantai 29. marraskuuta 2014

Karitsan niskaa slow cook

Edellisenä viikonloppuna vietettiin kahdenkeskeinen vuosijuhla Sannan kanssa ja mm käppäiltiin Fredalla kattelemassa putiikkeja. Törmäsimme uuteen lihakauppaan; Fredan lihakauppa.
Äimistelimme sen edullisia hintoja ja oli selvää että tuon kaupan antimia oli päästävä kokeilemaan.
Viikoa myöhemmin pysähdyin sitten kotimatkalla tuon kaupan eteen. Iloinen turkkilainen lihamestari kauppasi minulle lampaankyljyksiä 12,50 €/kg, siis oikeesti, ja lampaanniskaa alta kympin.
Liha oli kotoisin Latviasta ja vastikään täällä myymälässä paloiteltu.
Kyljykset menivät pakkaseen joten kommenti niistä joskus toiste. Lampaanniskaa en ollut koskaan valmistanut joten pientä jännitystä oli ilmassa. 


Päädyin siihen että nämä jännittävän näköiset palat olisi hyvä kypsentää pitkään ja hartaasti joten paistoin niille pinnan ja heitin pataan jonne lisäsin juureksia, punaviiniä, lihalientä, laakerinlehtiä ja mustaa pippuria. Ei mitenkään järin  innovatiivista mutta monesti hyväksi havaittua



Pata porisi 150 asteessa lähes kolme tuntia jonka jälkeen siivilöin liemen erikseen ja laitoin lihat lepäämään uuniin folion alle. Liemen keitin kokoon 50% ja lisäsin hieman hunajaa ja punaviiniä sekä suurustin sitä aavistuksen ruskealla maizenalla.



Lisäkkeeksi valmistin papu-sokeriherne-portobello muhennoksen jonka kostutin edellä mainitulla liemellä



Annokseen kokosin lisäksi sellerijuuriperunamuussin ja koko komeuden viimeistelin vielä tuolla herkullisella liemellä.
Juomaksi avasimme klassisen herkullisen Pomerol viinin: Chateu Grange-Neuve hyvästä vuosikerrasta 2010. Ei Hesarin raati voinut kovin väärässä olla valitessaan tämän Alkon vakiovalikoiman parhaaksi bordeaux-viiniksi



Jälkiruokasi suklaata ja Seban mulle tuomaa vastajauhettua erinomaista Barista Blend Voima kahvia Kaffa Roastery:lta


Myöhemmin illalla oli ruoka sen verran laskeutunut että tilaa löytyi vielä muutamalle juustolle. Maukkaan mausteinen luola Gruyere, tuhti Taupin ja herkullisin koskaan syömäni Taleggio joka oli kypsynyt kermaisen valuvaksi.
Tällaisia juustoja saa vain Tuula Paalasen juustokaupasta Helsingin Kauppahallista.




-Joa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti